Perfectarea actelor conform acordurilor internaționale

Câteva lucruri foarte importante trebuie de știut atunci când ajungi să perfectezi actele pentru a transporta o persoană decedată peste hotare, mai ales dacă repatrierea include tranzitul  prin mai multe țări și traversarea granițelor.

  • Unele state, chiar dacă sunt în Uniunea Europeana, precum Cehia sau Polonia, nu sunt semnatare convenției privind transportarea persoanei decedate și în acest caz mai este necesar un document de la Ambasadă care permite decedatului traversarea graniței de stat.
  • Pentru cetațenii unor țări post sovietice, fostei Iugoslave etc. care urmează a fi transportate din spațiul Uniunii Europene este obligatoriu Pașaportul Mortuar semnat și sigilat de către secția consulară și Certificatul de Dececes apostilet.
  • Condiții și acte speciale sunt cerute la intrarea în Macedonia, Bosnia, Rusia etc. multe alte state își au specificul lor, uneori chiar absurde, însă așa le sunt legile.
  • Fiecare repatriere, fiecare destinație necesită profesionalism și atenție, perfectarea actelor minuțios astfel în cât să decurgă totul corect si dupa să nu apară neclaritați.
EMD1-2